Teix

70,00

El teix (Taxus baccata) és una planta amb flor de la família de les taxàcies. És una conífera que pot créixer fins a 10 o 20 m, excepcionalment 28m. Té un tronc marró gruixut que pot arribar als 4 m de diàmetre. El seu creixement és lent però pot arribar a viure 4.000 anys.

Descripció

Taxus és un dels gèneres més antics de gimnospermes: existia ja a principis de Juràssic, fa 200 milions d’anys, al costat dels dinosaures més primitius, i va viure la ruptura del supercontinent Pangea. Aquest és un dels arbres més longeus que existeixen, arriba edats mil·lenàries, al voltant de 3000 anys d’edat o més! A l’alta muntanya l’espès fullatge del teix és un refugi per a molts animals a l’hivern. El aril vermell de les seves baies és comestible.

Actualment escassíssim, el teix apareix de forma aïllada o en petits grups a l’estatge montà i subalpí de les muntanyes. No forma boscos. Les seves fulles, escorça, branques, arrels i llavors són tòxiques. Creix molt lentament, i la seva fusta de gran qualitat s’usava per construir arcs. Aquest arbre va ser sagrat per als antics pobles pagans, simbolitzava la mort i es plantava en els cementiris abans que el xiprer. Es diu que els guerrers celtes portaven amb si llavors de teix per suïcidar-se en cas de ser capturats per enemics. En països més humits i freds es fa servir per fer tanques escultòrics