Consells per recol·lectar glans amb l’objectiu de sembrar

Ja comença la temporada de gla, poc a poc alzines, roures i altres quercus fan creixer els seus glans, aquests que ens serviran per a crear boscos mentre passejem. Si algú ho vol fer a la seva zona i no sap per on començar esperem que poguem ajudar amb aquesta informació. El cost es nul o baix i l’ajuda pot tenir un valor incalculable.

Us estem molt agraïts per ajudar-nos portant glans cada any, ja que no només augmentem la quantitat de quilos que sembrem, sinó que diversifiquem el seu orígen genètic. Però, per organitzar millor el nostre treball ( i el vostre si aneu per lliure) i fer-ho de forma coherent i lògica, només acceptarem glans que compleixin aquests tres requisits:

  • DENOMINACIÓ D’ORIGEN: Conèixer la localització de l’arbre és fonamental per saber poder sembrar les seves glans en un sòl i clima semblant.
  • FOTO DELS FULLS DE L’ARBRE: Imprescindible! Necessitem identificar l’espècie amb seguretat abans de decidir en què terreny la sembrem. Si a més ens envieu una foto del arbre, inclourem a aquest exemplar en el nostre àlbum de ARBRES MARE, perquè tot plantabosques del futur el pugui consultar
  • GLANS VIVES: No ens porteu gla corcada, seca ni podrida, si us plau, tampoc fullaraca ni boines soltes …. tampoc feu servir una pala per recollir-les, es causa gran dany a l’arbre mare, i a més es segresta un munt de material i organismes necessaris per al bosc, Porteu-nos glans aptes per germinar, escollides a mà, preferim sembrar un quilo de glans vives que trenta quilos de gla morta! i preferim escollir-tranquil·lament a la natura, on la tasca és fins plaent, i no patir el tedi de separar les bones a casaLes glans poden estar verdes o mes madures, però han d’estar fresques per ser glans “vives”, cosa que s’aprecia per que són dures i llises al tacte, i pel seu color brillant.
Si estan rajadas longitudinalment, vol dir que s’estan obrint per germinar.

En canvi, rebutgem les glans mossegades per animals o foradades per cucs que les han devorat per dins. Evidentment tenen possibilitats molt basjas de germinar amb èxit.


Passa que hi ha petits insectes, com aquest corc (Curculio elephas) ​​que depenen estretament de les glans d’alzina o roure.

Les femelles del corc elefant s’alcen com trípodes sobre les seves llargues potes i lligat molt lentament amb la cara, fins a no poder penetrar més. Seguidament retiren el seu “broca” molt a poc a poc, fent un gran esforç amb les potes per treure-la del tot, i després posen un o més ous dins el “sondeig” que acaben de practicar, ficant en el forat un llarguíssim ovipositor. De l’ou sortirà una larva amb forma de cuc, que viurà literalment envoltada d’aliment i foradarà galeries a força de menjar gla, fins que, al cap de poques setmanes, aquesta caigui prematurament.

La larva llavors surt de la gla agujereándola i s’enterra a terra, de vegades fins a diversos decímetres de profunditat. Allà sepultada es convertirà en pupa i, si tot ha anat bé i la respecten els fongs entomopatògens, a finals d’estiu emergirà del sòl un nou corc.

Per aquest motiu sovint trobem glans amb un forat. és el que va fer la larva del corc en sortir. com us deia, és millor no agafar aquestes glans, ja que sovint es podreixen sense germinar


També rebutgem les glans seques, que es distingeixen de les madures pel seu color apagat i per ser fràgils, es trenquen si les chascas amb els dits. Tampoc agafem les boines ni la s fulles.

Tot aquest material ha de quedar al bosc perquè es converteixi lentament en humus, treure-ho, és danyar a l’arbre que ens va donar glans (llevat que l’agafis d’una carretera, un carrer o un camí molt transitat).


Així doncs això és la gla que volem, verd

o bé bruna però encara brillant … gla viu


Si voleu ajudar-nos i recollir glans pel vostre compte, no us aconsellem que us endinseu a l’interior d’un bosc, en l’espessor no trobareu moltes glans … dirigir-vos més aviat cap a la vora del bosc, on toca més el sol i els arbres fronterers tracten d’expandir produint glans …

Si voleu ajudar-nos i recollir glans pel vostre compte, no us aconsellem que us endinseu a l’interior d’un bosc, en l’espessor no trobareu moltes glans … dirigir-vos més aviat cap a la vora del bosc, on toca més el sol i els arbres fronterers tracten d’expandir produint glans… O millor encara! en comptes d’anar al bosc dirigir-vos a una zona de cultius i busqueu exemplars aïllats en la vora dels camps.

Els arbres solitaris reben llum per tot arreu, ia més són vulnerables en la seva solitud. per tant, produeixen enoermes quantitats de gla cada any.

Les glans es recullen directament del sòl. Es trien les que estiguin vives i es deixen les mortes. No recolliu tot el material amb una pala! això causa un gran dany a l’arbre, us emportareu un munt de bestioles i fongs del bosc segrestats ia més haureu de fer igualment un sedàs a casa.

Les alzines i roures no es poden batollar amb tanta eficàcia com les oliveres i els ametllers, ja que la seva collita no és tota de cop sinó de mica en mica, com la dels avellaners. Si la sacseges cau gla madura, però sobretot gla morta, ja picada.
Si poseu 1 Borrasa sota una alzina i la retireu cada tarda veureu que cada dia de la tardor va deixant anar unes quantes cada dia.

Voluntaria recollint gla

Quan l’arbre té branques baixes, les glans poden agafar-se a arrancant a mà.

I be, si voleu col·laborar amb els boscos i no saps per on començar t’invitem a contactar amb nosaltres o informar-te com ens pot ajudar a continuar treballant pels boscos o apadrinar un arbre, mes i millor cada dia.

Per que sembra i plantar glans?

La succesió forestal, creant bosc madurs per contrarestar l’acció humana. Us expliquem les nostres raons a la secció “qui som“.

Sembreu gla i hauran boscos!