Skip to content

Qui som

ARBA : Associació per la Recuperació dels Boscos Autòctons del Sistema Litoral Català

La xarxa ARBA s’estén per tota la Península Ibérica.

ARBA Sistema Litoral Català és una associació sense ànim de lucre oberta a totes les persones compromeses amb la natura, actuem per a conservar la biodiversitat, restaurar la flora i fomentar la fauna autòctona de la depressió i les serralades litorals catalanes.

Col·laborem amb ciutadans, entitats, ONG i administracions per assolir aquests objectius.

A més, Arba Litoral és membre de la Xarxa de Conservació de la Natura.

Les tribus arberes de la resta del territori català; amb qui compartim objectius i jornades són ARBA BagesARBA Barcelona.

A nivell comarcal, ARBA Litoral col·labora amb Les Entitats pel Clima del Garraf, entre les quals:

Garraf Coopera, APMA Garraf, La Casa Blava,      La Foixarda, La Frontissa, Camins Escolars VNG, Entre Bicis, Cooperativa la Vinagreta, Stop 5G Vilanova.

També col·laborem amb altres entitats ecologistes i socials del territori com GEVENSOS Penedès, l’Associació Buchenwald.

Si vols conèixer altres Tribus ibèriques de la  xarxa ARBA o crear una nova ARBA a la teva localitat, consulta a: http://arba-s.org/.

Ens trobareu al nostre viver forestal: ubicació

 

Una arber@ un ARBA

Causes per les que volem reforestar:

Els boscos i els paisatges en mosaic de camp i bosc alberguen moltes formes de vida. Aquesta biodiversitat és molt important per a la nostra economia, la nostra salut i la nostra cultura.

Davant la desertització els boscos són la nostra millor arma, ja que alteren subtilment el clima tornant menys extrem i més humit ‘Atrauen als núvols i frenen el vent! A més alliberen oxigen a l’atmosfera i capturen en la seva estructura llenyosa el CO2, reduint així el forat d’ozó i l’efecte hivernacle.

Les capçades dels arbres i la capa d’humus del sòl ajuden a captar aigua de pluja cap a les dèus subterrànies.

Sense vegetació, l’aigua de pluja llisca ràpidament sense donar temps que es filtri sota terra.

Les masses forestals aporten grans quantitats de matèria orgànica que fertilitzen la terra. A més, les arrels subjecten el sòl, evitant l’erosió i per tant salvant vides humanes i collites.

La nostra societat desnaturalitzada anhela recuperar els llaços tallats que ens unien a l’ecosistema. Per això, els boscos són una eina didàctica que es pot estudiar i valorar.
Els boscos SI valen, i proporcionen gran quantitat de recursos de forma directa (oxigen, fusta, llenya, carbó, fongs, vegetals, animals) o indirecta (aigua potable, terra fèrtil, depredadors contra les nostres plagues agrícoles, artesania, turisme rural ).
Entenent la llibertat com la falta de dependència econòmica, és a dir la capacitat d’autonomia o autogestió d’un individu o grup, la quantitat de recursos gratuïts que ofereix el bosc fan d’aquest ecosistema un requisit indispensable per a l’evolució de la societat humana cap una utopia futura.

Ens dediquem a la recuperació del bosc autòcton del sistema litoral català. Formem part de la xarxa ARBA

Com treballa ARBA sobre el terreny?